„Ganxsta Zolee tehet mindenről" - 30 éves jubileumot ünnepel a Ganxsta Zolee és a Kartel

megjelenés:
2024-03-08 10:07:28

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 160

A Ganxsta Zolee és a Kartel 1995-ben jött ki első lemezével, azóta pedig kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar könnyűzenében, meghonosítva itthon is a gengszter rap műfaját, amelyet nemcsak elsőként, de azóta is a legeredetibb módon, már 30 éve nyomnak töretlenül. Ezt a kerek születésnapot most először a zenekar egy aréna koncerttel ünnepli, a színpadra hívva az egykori Kartel tagokat is 2025. január 17-én, a Budapest Arénában.

 

Ganxsta Zolee és a Kartel-dalszövegek itt.


Még szép, hogy a Ganxsta Zolee tehet mindenről, ráadásul ő is elismerte, hogy a rap rosszra visz! Ganxsta Döglégy Zolee 1995-ben lépett ki a dobok mögül, és pár haverjával megalakította saját formációját, az ország első gengszter rap bandáját szókimondó szövegekkel, és azóta is, megállás nélkül, immár 30 éve fertőzik meg az ifjú, és kevésbé ifjú elméket explicit dalszövegeikkel.

 

A Kartel alapítótagjai Zolee mellett OJ Sámson, Ganksta Steve, valamint Big Daddy Laca és Lory B voltak. Első lemezük Egyenesen a gettóból címmel jelent meg, rajta olyan instant slágerekkel, mint a Boom a fejbe vagy a Született gyilkos. Noha az albumot a kritikusok kezdetben kétkedve fogadták, a közönség hamar döntött, és felkapta a bandát szókimondó, vagány szövegei miatt. A nagy áttörés végül a második, Jégre teszlek című albummal jött el, amelyből több mint 25.000 példányt adtak el, így aranylemez lett. Az 1997-es megjelenés után nem sokkal távozott a zenekarból Lory B, helyette pedig Dopeman vette át a másodmikrofont. Az 1999-ben megjelent Helldorado már vele készült. Az album rögtön a megjelenés hetében aranylemez lett, majd megkapta a platinalemez státuszt is, végképp bebetonozva a Ganxsta Zolee és a Kartelt az élvonalba.


A zenekar az elmúlt 30 év alatt az ország szinte minden szegletében megfordult már, kiadott 13 stúdióalbumot, 2 EP-t, 2 koncertlemezt, egy válogatást és még egy tribute albumot is; bezsebelt négy Arany Zsiráf-díjat, majd 2 Fonogram-díjat az év hazai rap / hip-hop albuma vagy hangfelvétele kategóriában és átesett pár tagcserén is. Az évek során távozott a bandából Dopeman, Sámson és Steve is, rövid időre visszatért majd ismét búcsúzott Lory B.


Siska Finuccsi több éves közös munka után 2020-ban lett hivatalos Kartel tag, jelenleg a három MC mellett a zenekart Takács Vilmos Vilkó, Kovács Dávid és Potesz Balázs alkotják. Legutolsó nagylemezük, a 2022-es A Bohóc már ebben a felállásban jelent meg.


Pár hónap múlva már 30 éve lesz, hogy Ganxsta Zolee rappelésre adta a fejét és összehozta a bandát, a Kartel 30. születésnapja alkalmából pedig összegyűlik a klán szinte minden tagja, hogy ismét egy színpadon álljon a Jó, a Rossz és a Kartel. Ez lesz az igazi világrengető hepaj, ahol Zolee, Big Daddy és Siska mellett ismét szövegel majd Dopeman és Steve is, míg a szkreccseket Sámson szolgáltatja majd.

2025. január 17. - Ganxsta Zolee és a Kartel 30. születésnap a Budapest Arénában!

A koncertre jegyek elsőként a Kartel akciócsoport, valamint a regisztrált Live Nation tagok számára elérhetők, ők március 11-én 10 órától március 13-án éjfélig élhetnek elővásárlási jogukkal. A teljeskörű jegyértékesítés március 14-én 10 órakor kezdődik a www.livenation.hu és a www.funcode.hu oldalakon.

 

Fotó: Ganxsta Zolee és a Kartel 

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i