A sokoldalú magyar géniusz előtt tiszteleg a háromnapos Lajtha Fesztivál

megjelenés:
2024-07-02 12:43:40

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 33

Komoly- és népzenei koncertek, filmkülönlegességek és gyerekprogramok várják a közönséget szeptember 6-8. között az idén átadott bicskei Lajtha Házban. A programkínálat gazdagsága és minősége is Lajtha László szerteágazó géniuszának állít emléket, huszonegyedik századi környezetben, a Hangvető szervezésében.

 

132 éve született a világhírű magyar zeneszerző, zongoraművész, akinek műveit életében többet játszották a világ legnevesebb színpadain, mint hazájában. Lajthát úgy emlegették Franciaországban, mint „a három nagy magyar” egyikét, azaz Bartók és Kodály mellett a legtehetségesebb és legismertebb magyar zeneszerzőt.


Bartók egyik levelében úgy nyilatkozott az akkor még ifjú komponistáról, hogy “Kodályon és Lajthán kívül nincs értékes zeneszerzőnk.”


A folklorista Lajtha széki népzenei gyűjtése a 70-es évek elején indult táncházmozgalom egyik legfontosabb forrása. A nagyhatású zenepedagógus, zeneíró, kultúrdiplomata és humanista polihisztor örökségét lehetetlen pár sorba tömöríteni. 


Szeptemberben, a bicskei Lajtha Házban egy háromnapos fesztivál vállalkozik arra, hogy megidézze Lajtha géniuszát. Az emlékének szentelt, 2024-ben átadott kulturális központ a legmodernebb technikai feltételekkel, a zenei élményt maximalizáló világszínvonalú akusztikával és családbarát környezettel várja mindazokat, akik megismernék a múlt század méltatlanul mellőzött, egyik legnagyobb magyar alkotóját.Tükrös zenekar

 

“A népzenétől a komolyzenéig” jelzi a fesztivál spektrumát a szervező Hangvető, ami visszafogott utalás a program sokszínűségére és színvonalára, de főként Lajtha hagyatékának viszonylatában. Zongoradarabjait a Lajtha szakértő, Liszt-díjas Balog József előadásában élvezheti a közönség. Balog József


A néptánchoz kötődő munkásságát az Ifjú Szivek előadása, énekes szakrális gyűjtését Navratil Andrea és Demeter László, filmzenéit az 1936-os filmkülönlegesség, a Hortobágy vetítése eleveníti fel.Navratil Andrea és Demeter László


Fellép a Tükrös zenekar, a Korossy Quartet, a Notos Quartett és Kiss Gy. László tárogatóművész triója. Mindehhez a Lajtha Ház kiváló akusztikai kialakítása párosul, kivételes körülményeket biztosítva a nagy zeneszerző műveinek megismeréséhez. A zenei programot Liber Endre fesztiváligazgató állította össze.


Notos Quartett

 

Az egykor Lajtha édesapja érdekeltségéhez tartozó bicskei bőrgyár a legmodernebb építészeti megoldásokkal, világszínvonalú hangversenyteremmel, kiállítótérrel, hangulatos terasszal és játszótérrel várja a fesztivál látogatóit.

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk. A napközbeni programok ingyenesek, az esti koncertek jegyvásárláshoz kötöttek.


Jegyek kaphatók az InterTicket országos hálózatában, valamint a jegy.hu weboldalon.

A jegyek egy koncertre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.Korossy Quartet


Fotók: Lajtha Fesztivál x Hangvető x előadói hivatalos fotók

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i