Szakcsi Rádió Jazz Fesztivállal indult az új magyar jazzrádió

megjelenés:
2024-09-01 10:19:07

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 41

 

A Szakcsi Rádió célja, hogy a magyar dzsessz legjavát kínálja - jelentette ki a rádió főszerkesztője a nyár utolsó hétvégéjén Salföldön rendezett háromnapos dzsesszfesztivál pénteki koncertje előtt a közmédiának nyilatkozva.

 

Esztergályos Máté elmondta: amikor elindult a Szakcsi Rádió, még nem is sejtették, hogy néhány hónappal később egy háromnapos fesztivált tudnak elindítani.




A rendezvényt Gőz László, a Budapest Music Center alapítója segítségével sikerült megszervezni Salföldön, amelyen a dzsessz különféle alfajait mutathatják be a közönségnek. A pénteki este fellépői experimentális dzsesszt játszanak, míg a csütörtöki és szombati napon populárisabb zenével készültek - tette hozzá.


Esztergályos Máté közölte: a salföldi Káli Fecske Étterem és Kulturális Központ nagyon bevált, meghagyja a műfaj intimitását, mégis szabadtéren, a Balaton közelségében tarthatják a koncerteket.


Szeretnék ezentúl minden évben megszervezni a Szakcsi Rádió Jazz Fesztivált. Tervezik rádiójuk repertoárját is bővíteni, még több dzsesszzenészt, -kedvelőt bevonni és megszólaltatni.




Szintén fontosnak tekintik a fiatal tehetségek felfedezését, bemutatását és útjuk gondozását. A Küldd be a dalod! felhívásuk is népszerű volt, a program első öt nyertesét már kihirdették, hamarosan a következő ötöt is bejelentik.


A Szakcsi Rádió főszerkesztője kiemelte: a pénteki teltházas est is visszaigazolás arra, hogy szüksége van a közönségnek a dzsesszre, és egy olyan platformra, ahol a magyar dzsessz van fókuszban, de hallhatnak nemzetközi művészeket is.


A közmédia április végétől hallható online dzsesszrádiójának rendezvényén, a Szakcsi Rádió Jazz Fesztiválon a nyitóestén a Stankiewicz - Fekete-Kovács Quintetet, pénteken a Lukács Miklós - Szakcsi Lakatos Róbert Duót, illetve két ikonikus dzsesszzenész kollaborációjaként a Borbély - Dresch Quartetet hallhatta a közönség, míg a zárónapon a Balázs Elemér Group lépett fel.




A Szakcsi Rádió műsora az egész ország területén ingyenesen elérhető, az augusztus végi fesztivált is élőben közvetítik, így a rádióhallgatók is élvezhetik a koncerteket. A helyszínen rögzített előadások a Bartók Rádióban egy későbbi időpontban lesznek hallhatók felvételről.

 

 Fotók: MTI/Katona Tibor

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i