Szenes Ivánra emlékezünk

megjelenés:
2016-04-26 21:57:22

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 1298

Úgy szeretném meghálálni, Mindenkinek van egy álma, Kicsi gyere velem rózsát szedni, Nem csak a húszéveseké a világ, Hipp hopp jön Vuk. Csak néhány sláger minden idők legtöbbet játszott magyar dalszerzőjétől, Szenes Ivántól. Az EMeRTon-díjas magyar író, dalszövegíró, érdemes művész a napokban ünnepelné 92. születésnapját és mi sem lehetne számára nagyobb ajándék, minthogy Józsefváros Önkormányzata egyöntetűen támogatja a Rezső tér nyugati részének Szenes Iván térre való átnevezését, melyről szerdán fog dönteni a Fővárosi Közgyűlés.



Szenes Iván, Józsefváros díszpolgára, ikonikus lakója volt a térnek, ahol nemcsak ő élt és alkotott egész életében, de már édesapja, Szenes Andor, a harmincas évek népszerű színpadi és slágerszerzője is itt írta dalait Kálmán Imrével és Lehár Ferenccel
Halála óta évente tízezer látogató jön el ide, a hagyományos Szenes Iván Emlékkoncertre. A művész lányát, Szenes Andreát örömmel tölti el, hogy az előterjesztést politikától függetlenül mindenki egyöntetűen támogatta a képviselő-testületben.

Andrea szerint édesapja egyik különleges tulajdonsága, hogy összehozza az embereket, adja, terjeszti a jóságot.
„Személyétől és a slágereitől jobban érzik magukat az emberek. Dalai generációkon átívelőek, mindig is összehozta az embereket. Sosem volt megosztó. Művészi hitvallása is az volt, hogy ő egy a 10 millió magyar közül, egy kicsivel több verselési készséggel és zenei érzékkel megáldva. Ennyire azonosulni tudott a közönségével, az országgal. Nemzeti slágerköltőnek tartom. Talán nem véletlen, hogy Petőfi Sándor volt a kedvenc költője, több mint száz Petőfi verset tudott kívülről. Gyermekkoromban sokat játszott velem, hogy én is megtanuljam azokat!”- emlékszik vissza Andrea.



Sok magyar művész megfordult az akkori Rezső téren Szenes Iván otthonában. Ezekből a különleges találkozásokból tucatnyi film, kétszáz színdarab és több mint kétezer sláger született: Mondd, miért szeretsz te mást?, Tölcsért csinálok a kezemből, Félteni kell, Kislány a zongoránál, A legtöbb ember ott hibázza el, Próbálj meg lazítani, Ha legközelebb látlak, Ott fogsz majd sírni, Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Okosabban kéne élni, Mama, Isten veled édes Piroskám, Szeretni bolondulásig, Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Engem nem lehet elfelejteni és még folytathatnánk a sort.

A Zeneszöveg.hu felületén több száz dalszövegét megtalálod, meghallgathatod és megnézheted a dalokhoz kapcsolódó videókat és számos hasznos információhoz juthatsz, ha IDE KATTINTASZ.




Szenes Iván halálának első évfordulóján, 2011. szeptemberében a Rezső téren nagyszabású koncerttel emlékeztek a művészre, amit azóta is minden évben megrendeznek. "Ez egy világkülönlegesség, hisz sehol a világon nincs olyan koncert, amely ott tudott megvalósulni, ahol maguk a dalok születtek, a legtöbb magyar sláger itt íródott, ezen a téren. Hát így kezdődött 6 évvel ezelőtt. Már az első koncerten elhangzott az ötlet, hogy az ötödik után jó lenne, ha Szenes Iván tér lenne. ” – emlékszik vissza Szenes Andrea.

A tér átnevezését olyan művészek kezdeményeztek és támogatták, mint Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Nagy Feró, Koós János, Aradszky László, Rakonczai Imre, Nyári Károly, Kocsis Tibor, Wolf Kati, a Szenes dalok énekesei és az emlékkoncertek fellépői, akik a következő koncertre szeptember 11-én várják a Szenes közönséget a térre.
A további információkért érdemes figyelni a művész oldalát, valamint bennünket is, mert folyamatosan beszámolunk majd a tudnivalókról. 
"A Szenes Iván tér a találkozások tere. Nem véletlen az, hogy mindenki idejött apukámhoz alkotni és hogy itt, ezekből a különleges találkozásokból született meg ezen a helyen a legtöbb magyar sláger. Kultúrtörténeti hely. Már az első emlékkoncertünkre nagyon sokan eljöttek, utána pedig még többen, 10.000 ember látogatott el a térre. Az emlékkoncertet megelőzően soha ennyi ember együtt nem volt még ezen a téren. Úgy gondolom, hogy a Szenes Iván tér a találkozások, az emberek összehozásának, az ötletek, a gondolkodás és alkotás tere." - mondta Andrea.
A közelmúltban megjelent egy új lemez is, Merj álmodni Magyarország címmel, mely a szerző hazájáról írt legszebb dalait tartalmazza, s az egyik Szenes Iván emlékkoncerten az Apostol együttes előadásában is megszólalt.

Itt bele tudtok nézni és hallgatni az egyik közelmúltbéli emlékkoncertbe, Nagy Feró és a Beatrice egészen karakteres, sajátos előadásában:




Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i