Akkezdet Phiai

stílus: hiphop

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 135245

dalok száma: 70

leírás:

Az Akkezdet Phiai hazánk legnépszerűbb underground hip-hop formációja, a kortárs kultúra nagyköveteiként tartják őket számon. Dalszövegeik költeményként is megállnák a helyüket, olyannyira, hogy érett... bővebben
Az Akkezdet Phiai hazánk legnépszerűbb underground hip-hop formációja, a kortárs kultúra nagyköveteiként tartják őket számon. Dalszövegeik költeményként is megállnák a helyüket, olyannyira, hogy érettségi tételként is szerepeltek az egyik pécsi középiskolában. vissza

bio:

Saiid és Újonc 1996-ban kezdték közös zenei pályájukat. Saiid ebben az évben már DJ-ként gyakorolt otthon, és az elkövetkező időszakban sorra járta a pesti hiphop klubokat, sport- és rap-rendezvénye... bővebben

Saiid és Újonc 1996-ban kezdték közös zenei pályájukat. Saiid ebben az évben már DJ-ként gyakorolt otthon, és az elkövetkező időszakban sorra járta a pesti hiphop klubokat, sport- és rap-rendezvényeket lemezjátszóival. Ez idő tájt kezdett zenei alapokat, ütemeket is fabrikálni.


A korai demóból kinőtt debütáló album “Akkezdet” címmel – az első szövegkönyves magyar hiphop lemez – 2004 áprilisában jelent meg, a WacuumAirs -az első magyar független hiphop kiadó – címkéjével. A hanganyag szó szerint egy szekrényben lett felvéve, a házi stúdióban készült lemez maszter-munkálatait a csapat Bobakrome-mal közösen végezte – az „Akkezdet” szerzői kiadásban látott napvilágot. Az albumot azóta a magyar hiphop egyik legmeghatározóbb mérföldkövének titulálják számos fórumon, az album többször is fellelhető a “2004 Legjobb Albumai Zenészek és Újságírók Szerint” elnevezésű kollektív listán, szintén megtalálható a „303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz” c. könyvben.


A csapat hivatalos fellépő lemezlovasa -és ezzel harmadik tagja- 2004 óta DJ Frequent (Havas Patrik), akivel Saiid a kezdetektől fogva együttműködik olyan állandó rendezvényeken, mint a legendás WacuumEst a volt Kultiplexben és az AKPH Klub a Dürer-Kertben -utóbbi a legmeghatározóbb budapesti underground hiphop partysorozat, ami jelenleg Goodfellaz néven fut a Frequent, Saiid és más dj-ket magába foglaló kollektíva alapján.


A lemez révén a csapat eljuthatott külföldi fesztiválokra, és itthon a folyamatos turnézás mellett olyan neves előadóknak nyithattak, mint RZA vagy Raekwon a Wu Tang Clan-ból, Method Man, a De La Soul, a Das EFX, a Lootpack, Psycho Realm, vagy a Cali Agents. Szintén az album hatására elindultak a vendégeskedések a hazai underground rap csapatok lemezein, felkérések érkeztek freestyle és tehetségkutató versenyek zsűrizésére, valamint a duó állandó fellépővé vált honi és külföldi fesztiválokon.


A teljesség igénye nélkül: Sziget Fesztivál (2003-2013), Volt Fesztivál (2008-2013), Balaton Sound (2011), Pannonia Fesztivál (2011-2013), SportSziget (2005-2006), Hegyalja Fesztivál (2008-2013), Offline Sport Games (2005-2013), Budapest Park, PEN, SZIN, Aqua Feszt, Puma Jam, Garancsi-tó Fesztivál, Krime City Jam-ek, Millenáris StreetArt Fesztivál, Swatch This Day, XAFT (2006-2008), Hírös Underground Fesztivál, FEZEN, Hoopz and Hiphop Kosárlabda Fesztivál, Hanuka Fesztivál, Hiphop Kemp /Prága/, Aquabeats Fesztivál /SLO/, Babylon Jam /Milánó/, MetalBros Snowboard Jam (2005-2008) /Ausztria/, Winterfest (Franciország 2011-2012) valamint több éve 2 koncertet is ad nyaranta a Akkezdet teltház előtt a Zöld Pardonban.


Időközben a csapat felkérést kapott, hogy elkészítsék Császi Ádám és Tóth Zoltán Gábor „1 Hét” c. kisjátékfilmjének zenéjét, amivel a 35. Budapesti Független Filmszemlén elhozták a Legjobb Filmzenének járó díjat.


A debütáló lemez utáni 6 év alatt a korai beharangozók ellenére a csapat végül nem dolgozott saját albumon, viszont a számos vendégeskedés (hozzávetőlegesen 35-40 közös dal) mellett irodalmi oldalukat is megmutatták. Saiid 2009-ben szövegíróként közreműködött Nagy Andrea koreográfus-táncművész Silentium című, tételekre osztott darabjában, melyet közösen adtak elő Michael Mehlmann színművésszel és Kallai Nóra csellóssal. A duó részt vett a Műcsarnokban többször is megrendezésre került Budapest Slam esteken, ahol meghívásos alapon hazai és külföldi mc-k illetve magyar, kortárs költők adták elő verseiket élőzenére. A második rendezvényről DVD kiadvány készült 2007 novemberében. Azóta Saiid és Újonc állandó résztvevői a nagyobb slam poetry rendezvényeknek, és saját élőzenés versesteket is tartanak olyan neves hazai jazz zenészek, muzsikusok közreműködésével, mint a Balázs József trió, a Transform Quintett tagjai, vagy Lamm Dávid. 2009-ben zenés workshop-ot tartottak Berlinben a legnagyobb európai Slam Poetry esemény, a European Poetry Slam Days keretein belül. Saiid 2010-ben az A38-on megtartott Budapest Slam 3 rendezvényen végzett első helyen, a Szólásszabadság slamen is első lett 2011ben, ezen kívül még a dobogó tetejére állhatott Showcase Slam sorozat "Születés" állomásán, valamint a Janikovszky Éva emlékére rendezett slam versenyen a Millenáris Parkban, míg Újonc 2011 januárjában nyert a Millenárison az Aqua Slam-en az Európa Pont nyitófesztiválon. Kiállítás megnyitók, könyvillusztrációk és színházi előadások fűződnek még ezen a vonalon a csapat nevéhez, Újonc pedig a Jelenkor, a Holmi, az Irodalmi Jelen Online és a Litera című irodalmi és művészeti folyóiratokban publikált versek után 2012-ben a Libri kiadó gondozásában kiadta az "Ahol megszakad" c. kötetét, jelenleg egy színdarabot ír, és második kötetén is dolgozik.


2012-ben az első hivatalos Országos Slam Poetry Bajnokságon Saiid lett az első hazai Slam bajnok, így ő képviselte az országot a Belgiumban megrendezésre kerülő 2012-es Poetry Slam Európa bajnokságon, ahol a 18 ország indulói közül végül 5. helyen végzett


A 2013-as OB-n megvédte címét, 2014-ben a második helyezést hozta el.


A második rap lemez 6 évvel a debütáló anyag után, 2010 április 4-én jelent meg „Kottazűr” címmel. 2db, ezúttal már videoklipeket is tartalmazó korongot adott ki Saiid és Újonc a DDK gondozásában, a felvételek immár csúcsminőségben, a Pannonia Stúdióban (Róbert Balázs keze alatt) készültek, mégis megőrizve a „koszos”, utcai hangzásvilágot. A 15-15 számot tartalmazó dupla album 2 világot tükröz, rávilágítva a hiphop és az irodalmi közeg párhuzamaira és különbözőségeire egyaránt.


Saiid és Újonc 2008-ban megkapták a Hiphop.hu „Legjobb magyar koncertjéért” járó díját Zöldpardonos fellépésükért, 2010-ben pedig az „Év Albuma” és az „Év Klipje” díjakat vihették haza a Kottazűr albumért és a Hisztory/Kiskece c. videóért, melyben Spáh Károly operatőr és Kiss Vanda aranyollós vágó is közreműködött.


Jelen pillanatban a csapat egy verses, zenés lemez elkészítésén dolgozik- tervüket kiváló magyar jazz-zenészek segítségével kívánják megvalósítani.


forrás: a zenekar hivatalos oldala

 

vissza
zenekar dalai
Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i