Zeneszöveg-dalszöveg- lyrics-2012-Wastaps-Bolondvilág-újdonság-nyeremény-ajándék-zeneszöveg.hu- ahol a dalszövegek laknak

Újra szól a Wastaps - interjú

megjelenés:
2012-03-15 23:19:48

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 997


Pár hónappal ezelőtt húsz éves hallgatás után ismét összeállt a Wastaps zenekar.  A maga korában méltán elismert együttes, most ismét hallatja a hangját és friss lelkesedéssel veti bele magát a hazai zenei életbe. A kezdő lendületet a 2011.októberben kiadott, Bolond világ című album  adja de természetesen ez csak a kezdet.

Játssz velünk és legyen Tiéd egy az új lemezből és nyerj páros belépőt a március 22-i koncertre az Alcatrazban!

Válaszolj helyesen alábbi kérdésünkre 2012.03.20-ig a zeneszoveg@zeneszoveg.hu e-mail címen és máris az esélyesek között vagy!

Melyik legendás progresszív zenekarban játszott Nagy István, a Wastaps basszusgitárosa a 70-es évek első felében?


A címsorba írjátok: Wastaps .

Az alábbi villáminterjúban kis bepillantást kapunk a régi-új Wastaps tervekbe is:


Az együttes 22 év után újra összeállt. Miért most?

A zenekar 1988-as megszűnése után bár zeneileg különböző irányba vitt az utunk, de tartottuk a kapcsolatot, amikor csak lehetett összejártunk, zenét hallgattunk, borozgattunk és gyakran téma volt az esetleges újra kezdés. Szerintem akkor még mindenki csak játszott a gondolattal, mert egyéb elfoglaltságok miatt ez nem nagyon lett volna lehetséges. Valamikor 2009-ben már volt egy konkrét felkérésünk egy nosztalgia koncerten való fellépésre, de akkor még kitértünk a dolog elől. Azután 2010 végén énekesünk, Szép Károly – aki egyébként 20 éve Németországban él és Charly Nice néven sikeres szólókarriert mondhat magáénak – komolyra fordította a szót. Feltette a kérdést: el tudunk-e készíteni egy teljesen új lemezanyagot, ami azért hű marad a Wastaps  korábbi világához. A válasz persze igen volt. A lemezanyag elkészült, és 2011 októberében megjelent a Bolond világ c. album. Hogy miért pont most? Nem tudnék pontos választ adni, gondolom most jutott el egyénileg mindenki odáig, hogy szeretett volna egy kicsit mást csinálni, másféle zenét játszani, mint azt megelőzőleg. Másképp fogalmazva, most tényleg azt játsszuk, amit mi akarunk.

Miben más ez az „új” Wastaps a régihez képest?

Természetesen alapvetően nem lehet más, senki nem tud, és nem is akar kibújni a bőréből.
Idősebbek, zeneileg érettebbek, letisztultabbak lettünk. Nyilván mindenki sokat tanult, formálódott zeneileg, külön-külön mindenkit különféle zenei impulzusok értek. Ami közös a régi Wastapsban és a mostaniban, az a fekete zene abszolút tisztelete, a soul, és a funky elemek dominanciája. Amennyiben más, az a Bolond világ dalaiban tetten érhető. Talán még az is említésre méltó, a régi Wastaps többnyire 2-3 tagú fúvós szekcióval dolgozott. Ez a mostani felállás 5 tagú, vagyis öten próbáljuk meg azt a hangzást visszaadni, amit annak idején 7-8 ember produkált.

Nem rég jelent meg az új lemezetek „Bolond világ” címmel. Milyen stílusú, hangulatú a lemez és mi az üzenete?

Amint korábban említettem, nem akartunk a fekete gyökerektől elszakadni. Vagyis a dalok nagy részében ott vannak a funky és soul elemek. A hangszerek is a régi időket idézik, a Hammond orgona, a Fender piano, a fúvós kórusok. Ugyanakkor az összhatás, a „megszólalás” igyekezett a kor igényeinek megfelelő lenni. Másfelől törekedtünk arra, hogy kicsit más hangzásokat, hangulatokat is kipróbáljunk, így születtek olyan dalok, mint pl. a címadó Bolond világ, vagy a Nem vigyázol rám c. dal. Ezek a szerzemények jó alkalmat adtak arra, hogy olyan területekre is elkalandozhassunk, olyan érzelmeket,
hangulatokat is kiírjunk, kijátsszunk magunkból, amiket eddig nem tettünk. Érdekes, hogy ezeket a kicsit populárisabb, lírai dalokat a koncerteken a közönség a keményebb hangzású nóták között nagyon jól fogadja. Igyekeztünk olyan albumot elkészíteni, aminek van zenei íve. Valahonnan vezet valahová, és semmiképp nem egysíkú. Fekete és fehér, néha vadabb, máskor lágyabb, helyenként vidám, máshol szomorú, vagyis olyan, mint ez a világ. Talán még két szóval egészíteném ki az előbbi felsorolást: múlt és jelen, vagyis valahonnan valahová. Ha ez üzenetnek értelmezhető, akkor ez volna a lemez üzenete, bár ez egy kicsit fellengzősen hangzik.

Kiknek ajánljátok?

Azoknak a zeneszerető hallgatóknak, akik anno szerették a fekete zenét, a soult, a funkyt, szerették a lüktetést, az érdes hangot, és szeretnének a mai műanyag zenei hangzásoktól eltérő, természetes zenét, emberi hangot hallani.

Vannak-e már születőben lévő dalok, vagy most élvezitek a munka jól megérdemelt gyümölcsét?

Már erről a lemezről is lemaradt jó pár kész szerzemény, vagyis a 12 dalnál jóval több készült. Tehát ezek a nóták készen állnak arra, hogy bármikor felvegyük őket. Másfelől a koncertek tapasztalatait felhasználva érlelődnek az új elképzelések, amelyek szerintem hamarosan formát öltenek konkrét kompozíciókban. Van egy olyan érzésem, hogy több teret kapnak az instrumentális részek és improvizációk, de ez még majd alakul.

Aki élőben is szívesen meghallgatná a dalokat, hol találkozhat Veletek?

Január óta koncertezünk különböző klubokban, utoljára például március 3.-án a Pecsa Caféban volt egy nagyon jó hangulatú, nagy sikerű bulink. Legközelebb március 22.-én az Alcatrazban, március 23.-án a Trafik Klubban, március 31.-én a Backstage Pubban, majd április 4.-én az Ötkert Klubban lesz koncertünk. A további tavaszi időpontokat a Facebook oldalunkon és a weboldalunkon folyamatosan közzétesszük. A nyári programok szervezés alatt vannak, de erről is tájékozódhatnak az érdeklődők a fenti két oldalon.



Március 15. játékunk helyes megfejtése: A legendás cigány hegedűs, Bihari János leszármazottja.


Gratulálunk Huzián László felhasználónknak, aki megnyerte a páros belépőt a 2012.03.15-i Ferenczi György és a Rackajam előadásra a Millenárison.

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i