Dalriada

stílus: folk metal

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 42422

dalok száma: 99

leírás:

A Dalriada (korábban Echo of Dalriada) egy folk metal stílusú magyar zenekar.

bio:

A zenekar 1998-ban alakult Sopronban, ám a felállás megszilárdulását és egyben az aktív idõszak kezdetét 2003 februárjára datálhatjuk. A zenekar nevének a felvétele is erre az idõszakra esik. ... bővebben
A zenekar 1998-ban alakult Sopronban, ám a felállás megszilárdulását és egyben az aktív idõszak kezdetét 2003 februárjára datálhatjuk. A zenekar nevének a felvétele is erre az idõszakra esik. A vállalt stílus epikus folk-metal, rengeteg egyéb zenei (reneszánsz, népzene) elemmel dúsítva.

2003: Helyi és regionális koncertjei után a csapat decemberben rögzíti "A Walesi Bárdok" címet, viselõ hangzóanyagát, amelyen Arany János híres balladájának feldolgozása hallható három tételben. Az anyag sikerét a rengeteg koncertmeghívás és a kedvezõ kritikák is jól mutatják.

2004: A fogadtatás mindenhol kedvezõ. "A Walesi Bárdok" dalait rendszeresen mûsorukra tûzik a regionális rádióadók rock mûsoraiban és az Internetes rádiókban is visszatérõ vendég a csapat néhány nótája. A diaksziget.com augusztusban a hónap zenekarává választja a csapatot. Egy nóta felkerült a német, Usound könyv és zenemûkiadó válogatásalbumára, illetve a "HammerWorld" júliusi kompilációjára. November elején boltba kerül a "Fergeteg" címet viselõ, bemutatkozó nagylemez, amelynek országos terjesztésérõl a Hammer Music Productions gondoskodik. December folyamán látható a Duna TV-n egy a bandával készült interjú, és a Moby Dick Tribute albumon is szerepel a zenekar.

2005: Aktív koncertezés, év végén pedig rögzítésre kerül a második lemez

2006: Februárban megjelenik a zenekar második albuma, a „Jégbontó”, amely mintegy 10 héten keresztül tanyázik a MAHASZ lista összesített top 100. -ban. A lemez „Téli ének” címû nótájához klip is készül. Koncertjein is rendre komoly nézõszámot produkál a zenekar. Az év tagcseréi ellenére a banda megírja, majd felveszi a téli idõszakban a harmadik, „Kikelet” címû albumát, amelyet a HammerWorld magazin olvasói 2007 legjobban várt hazai albumának szavaznak meg.

2007: Ettõl az évtõl már a Zombie11 Produkció végzi a zenekar körüli szervezõmunkát. A új album megjelenési dátuma: március 12. Az anyagot komoly szakmai, és közönségsiker övezi, a megjelenés hetében a MAHASZ-lista negyedik helyén nyit a lemez, és a rajta szereplõ dalok fontos részévé válnak a zenekari koncertrepertoárnak. A harmadik album koncertjei során a Dalriada az országnak most már szinte minden részébe eljut, komoly fesztiválmeghívásokat kap, és számos helyszínen kiemelkedõ látogatottságú koncerteket bonyolít le. 2007 év tele-tavasza ismét dalszerzés, lemezfelvétel jegyében telik, ezúttal a komplett album a szolnoki Denevér Stúdióban készült, némileg egységesebb hangzást, produkciót eredményezve az eddigieknél.

2008: április 14.-én lát napvilágot a zenekar negyedik, „Szelek” címet viselõ albuma, amely a megjelenés hetében Magyarország második legvásároltabb lemeze ( MAHASZ-lista második helyezés), és amely alkotással a Dalriada végérvényesen megszilárdítja pozícióját a magyar metal életben. A lemezbemutató a Petõfi Csarnokban megrendezett nagyszabású fesztiválon, a Paganfest-en kerül megrendezésre, illetve szintén ezen a rendezvényen kerül rögzítésre a lemezhez kapcsolódó koncert klip, a „Hazatérés”. Folyamatosan koncertezik a csapat, az ország minden részén, most már komoly az érdeklõdés külfödrõl is, itthon pedig a legkomolyabb rock és metal rendezvényeken kapnak meghívásokat. Szeptember második felétõl, 2009. februárig a " Szelek Szárnyán" elnevezésû õszi-téli turné zajlik, ami a banda eddigi legkomolyabb turnéja. Októbertõl Varga György, basszusgitáros, mintegy hatévi közös munka után a továbbiakban nem tudja már vállalni a zenekari tagságot, munkahelyi, és egyéb elfoglaltságaira való hivatkozással.Helyére egy képzett, és ambíciózus soproni zenész, Molnár István érkezik, aki 2008 végétõl hivatalosan is a csapat tagjává válik.
A Szelek Szárnyán kiemelkedõ látogatottsággal, zajos sikerrel fut le, az ország minden zegébe-zugába eljuttatja a zenekart, és zenéjét.

2009: az év legeleje újabb tagcserét hoz, Kurz András, billentyûs 2 év közös munka után, személyes konfliktusok okán elhagyja a csapatot. Helyére Ungár Barnabás érkezik, aki rövid idő alatt minden tekintetben zökkenőmentesen beilleszkedik a csapatba. Szakmai vonalon, és a közönség részérõl is osztatlan a lelkesedés a csapat iránt, a Hammerworld olvasói ismét számos kategóriában szavazzák be a Dalriadát a legjobb 10 közé, és a csapat most már egyértelmûen ott a hazai kedvenc zenekarok között, mégpedig a megtisztelõ negyedik helyen. Fontos szakmai elismerés a legrangosabb hazai zenei díj, a Fonogram- díj hard rock/metal kategóriájában történõ jelölés, nagy hazai nevek mellett. A nyár nagysikerű fesztiválozással telik, és felveszi a banda Arany János költeményeire épülő, minden eddiginél több népzenei elemet tartalmazó Arany-Album névre keresztelt művét melynek megjelenési ideje szeptember 28. hétfő. Az album kiváló helyezést ér el a Mahasz Top 40 listájában. Az anyagon a szintén soproni Fajkusz Banda zenészei is szerepelnek, nagybőgő, brácsa, koboz, hegedű is felcsendül a dalokban.
Szeptemberben kezdetét veszi az újabb koncerthadjárat "Őszi-Téli Vigadalom" címmel.

2010: A kora tavasz, és az év első időszaka ismét számos elismerést hoz a bandának:

HammerWorld közönségszavazás:

- Kedvenc magyar zenekar: 3. Dalriada
- Kedvenc énekesnõ( nemzetközi mezõny): 2. Binder Laura
- Kedvenc billentyûs (nemzetközi mezõny): 5. Ungár Barnabás
- Az Év albuma (nemzetközi mezõny): 6. Arany - Album
- Az év lemezborítója (nemzetközi mezõny): 3. Arany - Album 

HangSúly 2009:
szakmai:
- Év albuma: 1. Arany - Album
-Az év stúdióprodukciója: 3. Arany - Album

Közönség díjak:
- Év albuma: 2. Arany - Album
- Év koncertzenekara: 1.

Az Arany- Album, és a korábbi anyagok dalaival folyamatosan koncertezik a zenekar, közben íródik az új stúdiólemez zenei anyaga is. A nyári fesztiválkoncertekre már a Fajkusz- Banda zenészeivel kiegészülve érkezik a csapat, így a koncerteken a szokásos rock- metal felállás mellett élőben is meg tudnak szólalni hegedűk, brácsa, egyéb népi hangszerek. A kilences felállás mindenhol zajos tetszést arat, a fesztiválturné hatalmas sikerrel fut országszerte.
Az augusztus ismét stúdióidőszak, a csapat felveszi soron következő, hatodik, Ígéret címre keresztelt lemezét, amelyen 9 vadonatúj dal kap helyet. Az anyagon ismét szerephez jutnak a Fajkusz Banda zenészei is. A zenekar ezzel a lemezével a német AFM Recordshoz szerződött, így a lemez az egész világon promotálásra, és forgalmazásra került.

2012: Napisten Hava (Nail Records)  

2015: Áldás címmel érkezik majd szeptemberben a Dalriada új stúdióalbuma, a 2012-es Napisten hava lemez folytatása.
A lemez munkálatai már javában zajlanak, az Áldás kiadása után pedig turné is jön ősszel és télen, 2016 elején pedig egy nemzetközi túra várható a soproni folk metalosoktól.

Jelenlegi tagok:
Ficzek András – ének (1998 óta), gitár (2000 óta)
Binder Laura – ének, furulya, hegedű (2001 óta)
Németh-Szabó Mátyás – gitár (2006 óta)
Molnár István – basszusgitár (2008 óta)
Rieckmann Tadeusz – dob (2001 óta)
Szabó „Szög” Gergely - billentyűs hangszerek (2014 óta )
Csete Ádám - duda, népi fúvós hangszerek (2012 óta)            


forrás: a zenekar saját oldala
vissza
zenekar dalai
Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i